Hvad er Fricloud Forening?

Vi er kort sagt en forening der ejer og administrer servere sammen. På foreningens servere hoster vi frie og open-source internettjenester, der tilsammen kan erstatte en stor del af den usikre internettraffik den almene danske borger hver dag udsættes for. Vi mener at alle burde have muligheden for at bruge internettet uden at udsætte sig selv for masseovervågning, og dermed gå på kompromis med ens principper. De tjenester Fricloud foreningen tilbyder alle medlemmer er gode og veletablerede alternativer til alt fra online drev til kommunikation.

Internettet som det ser ud i dag er i stykker, men det er svært for de fleste der bruger det at gøre noget ved det. Hvis man selv vil bestemme over sin data, skal man enten være et IT-geni, eller undgå at bruge internettet helt. Det er netop på denne baggrund vi har skabt Fricloud. Som medlemmer af en forening ejer vi alle serverne og det data derpå - også dem som ikke kan administere en på egen hånd. Som medlemmer af en forening får vi alle en stemme som bliver hørt. I modsætningen til private virksomheder, vil det aldrig være i foreningens interesse at sælge data, eller på anden vis udnytte medlemmerne, da det jo er medlemmernes servere, medlemmernes data og medlemmernes forening.

Fricloud foreningen giver alle mulighed til at tage deres privatliv tilbage. Fricloud er for dem der ønsker et alternativ til de gratis internettjenester der fylder i vores liv som privatperson. Det er oplagt at det netop er disse tjenester der profiterer ved at sælge privat data. Hos Fricloud hoster vi kun frie og open-source tjenster, hvilket betyder at de er sikrere og ofte bedre end deres konkurrenter. Som medlem af fricloud får du en enkelt bruger, og denne har adgang til alle tjenesterne vi tilbyder - for eksempel e-mail og online drev. Desuden vil du nemt kunne kontakte vores systemadminstratorer med problemer og spørgsmål. Som medlem af Fricloud er du også medlem er foreningen. Det vil blandt andet betyde at du er medejer af serverne, og at du får en stemme i hvad vi skal hoste.

Frivillige

Julian Teule
Systemadinistrator
jtle@fricloud.dk
Rasmus Rendal
Systemadministrator
rasmusrendal@fricloud.dk
Sigrid Schrøder Jensen
Webudvikler
sigridjensen@fricloud.dk
Victor Buttner
Systemadministrator
vbuttner@fricloud.dk

Økonomi

Medlemskab koster et lille månedligt beløb, der endnu ikke er fastsat. Disse penge vil primært gå til finansiering af servere. Fricloud bliver midlertidigt hostet af OVH, et fransk server hosting firma, men vi arbejder mod at hoste vores egne servere. Alle der udvikler Fricloud er frivillige.

Privatliv

Når du tilmelder dig en gratis internettjeneste er det dine personlige oplysninger der er produktet. Kunderne er typisk reklamebureauer, hvis interesse ligger i at skabe en så detaljeret profil om dig som muligt. Derfor er det altid i internetvirksomhedernes interesse at indsamle så meget data på dig som de kan. Dette kan typisk være oplysninger som navn, adresse, interesser, seksuel orientering, men også GPS-oplysninger og stemmeoptagelser. Som regel har alle de gratis internettjenester du bruger en detaljeret profil om dig, som bliver mere finpudset, detsto mere du bruger tjenesten. Denne profil og dette data ejer du ikke - det gør virksomhederne.

I 2013 der lækkede Edward Snowden massive mængder oplysninger som han havde anskaffet sig i forbindelse med hans arbejde som konsulent for den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Disse oplysninger afslørede et globalt overvågningsnetværk, der inkluderer Danmark, som indsamler information fra samtlige af de førnævnte internettjenester i et forsøg på at fange terrorister. Indtil skrevne dato er der ikke nogen dokumentation for at denne masseovervågning nogensinde han fanget en eneste terrorist. Til genæld er der masser af dokumentation for at dette globale overvågningsnetværk er brugt af den amerikanske regering til at overvåge fremmede statsledere til egen politisk gavn. Men privatpersoner bliver også ramt. I et interview fra The Guardian beskriver Snowden hvordan NSA ansatte ville dele privatpersoners intime oplysninger, som for eksempel fotografier, for sjov. Dette er et grotesk eksempel på en kultur i NSA der ser ned på normale personers private oplysnigner, og bruger dem helt uden grundlag og regulering.

Den massive indsamling af personoplysninger af internettjenester er ikke ulovlig, for du har selv givet virksomhederne lov til at indsamle alt den data de vil om dig. Men sådan som internettet ser ud i dag er det rigtig svært at undgå. At have en personlig email-adresse eller en bruger på et socialt medie er efterhånden en nødvedighed i det danske samfund. Hvis ikke du selv hoster disse tjenester er det umuligt ikke at være offer for masseovervågning, og det er desværre rigtig svært, og uden for den almindelige danske borgers rækkevigde at hoste og administrere deres egne servere. Derfor bliver den almindelige borger nødt til at gå på kompromis med deres privatlivsprincipper. Når vi går i seng trækker vi gardinerne for vinduerne, men på internettet er det ikke længere normalt at ønske at trække gardinerne for. Vi har overbevist os selv om at masseovervågning bare er en nødvendig del af et højteknologisk samfund, eller at masseovervågning er okay, fordi vi jo ikke har noget at skjule.

"Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say."

Læs mere

privacytools.io
Læs mere om hvordan du bliver overvåget og hvad du kan gøre ved det.

Bliv medlem

Fricloud er stadig under udvikling, men på forsiden kan du give os din mailadresse, og så sender vi en mail når Fricloud er klar til at optage medlemmer.

Kontakt os

Har du et spørgsmål til Fricloud? Vil du være med til at hjælpe projektet? Skriv en mail til en af vores frivillige, og vi vil vende tilbage så hurtigt vi kan.